7. 12. 2012

Ochrana společného majetku při podnikání manžela

          Pokud se jeden z manželů rozhodne podnikat jako podnikatel – fyzická osoba, je třeba si uvědomit, že bude ručit veškerým svým majetkem.  Za trvání manželství je veškerý majetek kromě majetku darovaného nebo zděděného ( a další výjimky ) součástí společného jmění manželů. Lehce tak můžete přijít o hodnoty, které jste společně vybudovali.
          Tomuto riziku lze předejít tím, že navštívíte notáře a necháte si sepsat notářským zápisem manželskou smlouvu, jíž si upravíte majetkové poměry v manželství. V dané situaci půjde o zúžení společného jmění manželů a zákon předepisuje pro tento typ smlouvy formu notářského zápisu. Zúžení společného jmění manželů znamená, že například společným majetkem budou jen nezbytné potřeby pro provoz domácnosti a ostatní veškerý majetek bude toho z manželů, který nepodniká (kromě majetku, který bezprostředně souvisí s podnikáním) . K notáři však musíte přijít včas. Pokud byste chtěli tímto způsobem ošetřit situaci, kdy v podnikání vznikla ztráta a neuhrazené závazky, pak zúžení společného jmění manželů je v tomto případě neúčinné. Nepomohl by Vám ani rozvod manželství – za již vzniklé závazky budete odpovídat společně. Zúžení společného jmění manželů je dobrou prevencí, ovšem za podmínky, že věřitel byl seznámen s tím, že máte uzavřenu manželskou smlouvu. Nestačí fakt, že Notářská komora České republiky vede evidenci manželských smluv. Může se stát, že věřitelé nebudou k manželské smlouvě přihlížet a budou vymáhat dluh na druhém z manželů. Důkazní břímě – schopnost prokázat, že dotyčný o manželské smlouvě věděl, je na Vás. Proto je vhodné, aby součástí smlouvy o půjče nebo jiné smlouvy, kde vzniká závazek, byla textace oznamující fakt, že manželé mají uzavřenu manželskou smlouvu, jíž se upravují majetkové poměry manželů.
          Dohodu manželů formou notářského zápisu Vám notář nejen sepíše, ale zároveň Vám i poradí a připraví vše potřebné. Nebudete platit žádné právní služby navíc, odměna je stanovena notářským tarifem a tarifní hodnotou pro výpočet odměny notáře je v tomto případě hodnota majetku, jíž se dohoda týká, snížená o jednu třetinu (u manželských smluv je základem výpočtu 2/3 hodnoty majetku, u darovacích smluv ½ hodnoty majetku). Častou chybou je, že manželé navštíví nejprve advokáta a poté zajdou za notářem, aby jim připravenou dohodu sepsal notářským zápisem. Odměna notáře bude stejná, odměna advokátovi byly zbytečně vynaložené peníze.

7 komentářů:

  1. Děkuji za osvětlení dané problematiky. Chtěla bych si upřesnit jednu věc a to přímo mou situaci, kterou nyní prožívám. Prosím, poraďte mi.
    S manželem už společně nežijeme více jak půl roku a jelikož si neplatil zdravotní pojištění a nemá veden žádný bankovní účet, tak mi byl zablokován účet můj a byla na něj uvalena exekuce. Dnes jsem byla dluh za manžela uhradit, aby mi byly uvolněny mé peníze na mém účtu. Chtěla bych se zeptat jestli mi notářská smlouva o zúžení společného jmění manželů v takových případech do budoucna pomůže v tom, aby mi v budoucnu kvůli dluhům manžela nemohli zmrazit můj účet. Nebo v případě, že si zřídí půjčku a poté jí nebude splácet, tak jestli budu ochráněna?
    Moc Vám děkuji za odpověď, Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. V dané situaci doporučujeme rozvod manželství a nebo sjednat režim oddělených jmění, což znamená, že cokoli v budoucnu jeden z manželů nabude, získává do svého výlučného vlastnictví, přičemž s majetkem může volně nakládat bez souhlasu druhého manžela. Každý sám si také odpovídá za své závazky. Toto řešení má oporu i v novém občanském zákoníku. Očekává se i novela exekučního řádu, kde současné nejasné ustanovení § 42 umožňuje exekutorovi sáhnout i na majetek, který měl být chráněn manželskou smlouvou.

    OdpovědětVymazat
  3. oc Vám děkuji za rychlou odpověď. Chtěla bych se, prosím, ještě zeptat na jednu doplňující věc a to: Pokud podáme s manželem žádost o rozvod, tak jsem již chráněna před exekucemi manžela a nebo je to až od doby kdy nás opravdu rozvedou? Já doufám, že rozvod uděláme společnou dohodou, takže by pak proces podle mého názoru neměl být zdlouhavý...Moc Vám děkuji za odpověď a podporu, Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Proti budoucím závazkům manžela budete chráněna až okamžikem, kdy nabude právní moci rozsudek o rozvodu manželství a to i v případě, že jste se na všem dohodli. Za dluhy vzniklé v manželství budete odpovídat i nadále.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den dovolte se me zeptat .S manzelem jsme postavili dum takze ho mame po 45 letech ve spolecnem jmeni manzelu jiz 5 let sni neziju .Chci svoji 1/2darovat dceri je to mozne ??dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S majetkem ve společném jmění manželů mohou manželé nakládat jen společně. Aby bylo možné darovat podíl 1/2 dceři, bylo by nutné nejprve dům ze společného jmění manželů vyjmout manželskou smlouvou o zúžení SJM. Pak byste byli v katastru nemovitostí zapsáni jako spoluvlastníci - t.j. každý z manželů by vlastnil podíl 1/2. Se svým podílem si pak každý z manželů může nakládat samostatně. Nežijete-li spolu již 5 let, pak by bylo velmi praktické si majetek v SJM vypořádat a stanovit si režim oddělených jmění. Každý pak do budoucna nabývá majetek výlučně a také sám odpovídá za své závazky (dluhy).

      Vymazat
  6. Taky podnikáme společně s manželem. Máme jednu firmu a nemáme ji nijak rozdělenou. Doufám, že nám nekrachne manželství, abychom to jednou nemuseli řešit :-D . Teď máme ale tolik starostí, že se nebojím. Manžel řeší technické věci, já mám na starost komunikaci se zákazníky, SEO , reklamu a ještě zvažujeme, že využijeme možnosti virtuální asistentky, protože by se nám hodila posila na administrativu.

    OdpovědětVymazat

Do komentáře lze vkládat i dotazy k tématu. Rádi odpovíme a podle potřeby příspěvek doplníme.